Πιροσκί
Υλικά:
Για τη ζύμη:
30 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
½ ποτήρι χλιαρό νερό
½ ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ½ κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό
750 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)
Για τον πουρέ πατάτας:
5 πατάτες μεσαίες
½ ποτήρι γάλα
άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο.
Για τη γέμιση συκωτάκια:
1 κιλό συκωτάκια
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές λάδι
½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
Εκτέλεση:
Παίρνουμε μαγιά όσο 1 μεγάλο καρύδι την βάζουμε σε μια λεκάνη και διαλύουμε με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας καλά. Όταν γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζουνε για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε σχετικά λεπτά πιτάκια. Θα πρέπει να έχουν το μέγεθος ενός πιάτου του καφέ, βάζουμε τη γέμιση της επιλογής μας και τα τυλίγουμε κλείνοντάς τα καλά στο πλάι για να μη στάξουν.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι.
Πουρές πατάτας.
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τις πολτοποιούμε προσθέτοντας το βούτυρο, το γάλα και τον άνηθο
Συκωτάκια – κιμάς
Πλένουμε καλά τα συκωτάκια, τα βράζουμε αρκετή ώρα σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε και τα ψιλοκόβουμε, να γίνουν σχεδόν σαν κιμάς . Βάζουμε το λάδι να κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις αυτό ροδίσει προσθέτουμε τα συκωτάκια με το κρασί. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τον άνηθο.
Καλή σας όρεξη
Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"
Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου