Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Ρυζόγαλο με φουντούκια

Υλικά:

100γρ. φουντούκια
30γρ. βούτυρο
½ κιλό γάλα
300γρ. ρύζι
80γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Καβουρδίζουμε τα φουντούκια και τα τρίβουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη και την καραμελώνουμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας τα φουντούκια και το ρύζι, προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε το ρυζόγαλο για περίπου 20 λεπτά.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για να μη μας κολλήσει.
Προτού βγάλουμε το ρυζόγαλο από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Καλή επιτυχία

Σουφλέ μελιτζάνας με λαζάνια

Υλικά (για 6 άτομα):

5 μελιτζάνες ψητές
1 πακέτο λαζάνια
2 αβγά
200γρ. τριμμένη φέτα
300γρ. τριμμένο γκούντα
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 ντομάτες
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο να μαλακώσουν. Τις κόβουμε στην μέση και τις στρώνουμε στο πυρέξ. Τρίβουμε από πάνω τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα και τελειώνουμε με μια στρώση λαζάνια.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο γκούντα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε την τελευταία στρώση με τα λαζάνια.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 250 βαθμούς.

Καλή σας όρεξη

Ιταλική Ψαρόσουπα

Υλικά (για 4 μερίδες):

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
450γρ. φιλέτα από λευκά ψάρια, όπως κοκκινόψαρο, τσιπούρα, γλώσσα κ.ά.
450γρ. ανάμικτα θαλασσινά, όπως γαρίδες, σουπιές και μύδια
220γρ. καβουρόψιχα
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
¼ φλιτζανιού του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό ψαριού
100γρ. μικρά ζυμαρικά, όπως κοχυλάκι, φιογκάκι κ.ά.
Το ξύσμα και ο χυμός από 1 πορτοκάλι
¼ φλιτζανιού του τσαγιού ξηρό λικέρ cherry
1¼ φλιτζανιού του τσαγιού κρέμα γάλακτος
Aλάτι, πιπέρι
Xωριάτικο ψωμί για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα θαλασσινά καθαρισμένα, την καβουρόψιχα και το κρεμμύδι.
Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ καλά, ώστε να μη δημιουργηθούν κομπαλάκια. Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό του ψαριού ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η σούπα να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για ακόμα 30 λεπτά.
Προσθέτουμε στη σούπα τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, το χυμό του, το σέρι και την κρέμα γάλακτος. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο.
Αφήνουμε τη σούπα να ζεσταθεί καλά. Τη μοιράζουμε σε ατομικά, βαθιά πιάτα ή μπολ και σερβίρουμε με φρέσκο, χωριάτικο ψωμί.

Καλή σας όρεξη

Ζαμπονοτυρόπιτα για τεμπέληδες

Υλικά:

½ κιλό φύλλο σφολιάτας
10 φέτες ζαμπόν
20 φέτες τυρί του τοστ
1 κονσέρβα μανιτάρια κομμένα
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κρόκο αυγού


Εκτέλεση:

Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας και το αλείφουμε με λίγη από την κρέμα γάλακτος. Στο μισό φύλλο απλώνουμε τις φέτες του ζαμπόν, τις οποίες αλείφουμε επίσης με κρέμα γάλακτος. Από πάνω απλώνουμε τα μανιτάρια και πάνω από τα μανιτάρια απλώνουμε τις φέτες του τυριού.
Κλείνουμε το φύλλο, φέρνοντας τη μισή του πλευρά που έχει μείνει ακάλυπτη που υλικά, πάνω απ' αυτή με τη γέμιση και πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας, ώστε να κλείσει καλά.
Την τοποθετούμε σ' ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Τρυπάμε τη σφολιάτα μ' ένα πηρούνι και αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού.
Ψήνουμε στους 180oC για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Καλή σας όρεξη

Φαγκρί Μαρινάτο

Υλικά:

1 - 1½ κιλό φαγκρί
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
30γρ. βούτυρο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
6 μέτριες ντομάτες χοντροκομμένες
400γρ. καρδιές αγκινάρας


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο, το λάδι, το χυμό λεμονιού, τα αρωματικά βότανα και μισό κουταλάκι ζάχαρη.
Χαράζουμε το φαγκρί σε 3 σημεία από την κάθε πλευρά του.
Με ένα πινελάκι αλείφουμε όλο το ψάρι με το μείγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 10 περίπου ώρες.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το ψάρι σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το πράσο, τις άλλες δύο σκελίδες σκόρδου και το θυμάρι, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά το πράσο.
Προσθέτουμε 2½ κουταλάκια ζάχαρη, την ντομάτα και τις αγκινάρες και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το μείγμα.
Περιχύνουμε το φαγκρί με τη σάλτσα και σερβίρουμε.