Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Γαρίδες με αρωματικά βότανα

Υλικά:

500γρ. γαρίδες μεγάλες ολόκληρες
½ φλιτζάνι βούτυρο
5-6 φύλλα λουίζα
1 κλωναράκι μαντζουράνα
1 κλωναράκι βασιλικό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις γαρίδες και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τις στρώνουμε σε ρηχό ταψί φούρνου.
Σοτάρουμε τα βότανα με το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι για 1΄σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα και τις βάζουμε στο γκριλ του φούρνου να ψηθούν για 4΄από κάθε πλευρά.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις περιχύνουμε αμέσως με το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε τις γαρίδες ζεστές σε πιατέλα και τις συνοδεύουμε με την σάλτσα σερβιρισμένη σε ένα μπολ.
Συμπληρώνουμε με πλούσια ανάμικτη σαλάτα.

Καλή σας όρεξη

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

1 μεσαίο κουνουπίδι
½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι γλυκού ξύδι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
2-3 κουταλάκια του γλυκού ντοματοπελτέ διαλυμένα σε ένα ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλας
1-2 γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το τηγανίζουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο. Το αφαιρούμε και ρίχνουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά. Προσθέτουμε και τα σκόρδα. Στη συνέχεια βάζουμε το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύδι, το οποίο θα βάλουμε στο τέλος και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 - 30 λεπτά.

Καλή Όρεξη!

Πατατοκεφτέδες

Υλικά:

1½ κιλό καθαρισμένες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλεύρι
3 αυγά
Αλάτι, πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες σε νερό με αλάτι. Όταν μαλακώσουν τις κάνουμε πουρέ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον πουρέ, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι, το τυρί και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά να γίνουν μία ομοιόμορφη ζύμη και κατόπιν πλάθουμε τους κεφτέδες.
Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά σε λάδι που έχει κάψει καλά.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες.

Καλή σας όρεξη

Καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού

Υλικά:

8 πορτοκάλια
400γρ ζάχαρη
300ml νερό κρύο
300ml ζεστό νερό


Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρύο νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και λιώνουμε τη ζάχαρη. Προσέχουμε να μην βράσει το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφού λιώσει καλά η ζάχαρη, ανεβάζουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βράσει μέχρι το σιρόπι μας να πάρει ένα ωραίο, ανοιχτό καραμελένιο χρώμα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και την τοποθετούμε σε ένα ταψί μέσα στο οποίο έχουμε βάλει 2 δάχτυλα χλιαρό νερό (ώστε να εμποδίσουμε τη ζάχαρη από το να συνεχίσει να βράζει) και βάζουμε γρήγορα τα άλλα 300 ml ζεστού νερού.
Περιχύνουμε τα πορτοκάλια με την καραμέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία

Τυροκροκέτες

Υλικά:

250γρ μυζήθρα
120γρ γκούντα τριμμένο
120γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο
Πιπέρι άσπρο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα:

Αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα με 2 κουταλιές νερό
Γαλέτα τριμμένη


Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε τα τυριά, το αυγό και όσο αλεύρι χρειάζεται για να πάρουμε ένα σταθερό αλλά εύπλαστο μείγμα και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Ζυμώνουμε και στην συνέχεια πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα οποία περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τη γαλέτα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Κατόπιν βάζουμε τις τυροκροκέτες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τις σερβίρουμε ζεστές.

Καλή σας όρεξη