Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Μακαρονάκι κοφτό με μανιτάρια και μάραθο (Νηστίσιμη συνταγή)

Υλικά:

500γρ. μακαρονάκι κοφτό
15-20 μανιτάρια καστανά κομμένα στα τέσσερα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά με μίση κουταλιά της σούπας αλάτι, σύμφωνα με τις οδηγιές της συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε ζεστά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε για όση ώρα χρειασθεί να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μάραθο και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού.

Καλή σας όρεξη

Ρυζομακάρονα με ανάμικτα λαχανικά (Νηστίσιμη συνταγή)

Υλικά:

500γρ ρυζομακάρονα (κινέζικα ζυμαρικά από ρύζι)
500γρ μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
150γρ κατεψυγμένα φασολάκια
150γρ κατεψυγμένο αρακά
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι


Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τα λαχανικά, το ζωμό και τη σόγια. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και προσθέτουμε τα ρυζομακάρονα.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες και το σουσάμι.
Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Καλή σας όρεξη

Τας Κεμπάπ

Υλικά:

1 κιλό κρέας τρανς ή κιλότο (μοσχαρίσιο) κομμένο σε κύβους
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 δαφνόφυλλα
½ κανάτα νερό
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι κόκκινο, πιπέρι μαύρο, 1 ξυλαράκι κανέλα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και ο μαϊντανός και το κρέας να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε το φαγητό με το κόκκινο κρασί και προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι για να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το αλάτι, λίγο κόκκινο και λίγο μαύρο πιπέρι, το ξυλαράκι της κανέλας και τα φύλλα δάφνης.
Προσθέτουμε ½ κανάτα νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες.
Το συνοδεύουμε με σπυρωτό πιλάφι.

Καλή σας όρεξη!

Καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού

Υλικά:

8 πορτοκάλια
400γρ ζάχαρη
300ml νερό κρύο
300ml ζεστό νερό


Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρύο νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και λιώνουμε τη ζάχαρη. Προσέχουμε να μην βράσει το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφού λιώσει καλά η ζάχαρη, ανεβάζουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βράσει μέχρι το σιρόπι μας να πάρει ένα ωραίο, ανοιχτό καραμελένιο χρώμα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και την τοποθετούμε σε ένα ταψί μέσα στο οποίο έχουμε βάλει 2 δάχτυλα χλιαρό νερό (ώστε να εμποδίσουμε τη ζάχαρη από το να συνεχίσει να βράζει) και βάζουμε γρήγορα τα άλλα 300 ml ζεστού νερού.
Περιχύνουμε τα πορτοκάλια με την καραμέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία

Τυροκροκέτες

Υλικά:

250γρ μυζήθρα
120γρ γκούντα τριμμένο
120γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο
Πιπέρι άσπρο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το πανάρισμα:

Αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα με 2 κουταλιές νερό
Γαλέτα τριμμένη


Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε τα τυριά, το αυγό και όσο αλεύρι χρειάζεται για να πάρουμε ένα σταθερό αλλά εύπλαστο μείγμα και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Ζυμώνουμε και στην συνέχεια πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα οποία περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τη γαλέτα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Κατόπιν βάζουμε τις τυροκροκέτες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τις σερβίρουμε ζεστές.

Καλή σας όρεξη

Πατατοκεφτέδες

Υλικά:

1½ κιλό καθαρισμένες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλεύρι
3 αυγά
Αλάτι, πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες σε νερό με αλάτι. Όταν μαλακώσουν τις κάνουμε πουρέ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον πουρέ, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι, το τυρί και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά να γίνουν μία ομοιόμορφη ζύμη και κατόπιν πλάθουμε τους κεφτέδες.
Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά σε λάδι που έχει κάψει καλά.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες.

Καλή σας όρεξη