Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Μαραθόπιτες

Μαραθόπιτες


Υλικά:

Για τη ζύμη:

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας ρακί
1 κούπα νερό χλιαρό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

100 γραμμάρια μάραθο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ρακί και το νερό. Παίρνουμε λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω και ζυμώνουμε ώστε να γίνει η ζύμη μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Πλάθουμε μία μπάλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.


Για τη γέμιση:

Σοτάρουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Τρίβουμε το μάραθο μαζί με το αλάτι, με τα χέρια μας ελαφρά για να μαραθεί και το προσθέτουμε στα κρεμμυδάκια με το πράσο. Ρίχνουμε και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια, στο μέγεθος μανταρινιού. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο, με διάμετρο 20 εκ. Ετοιμάζουμε όλα τα φύλλα. Απλώνουμε πάνω στα μισά 4 - 5 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν.
Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι και τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες μία - μία μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, βάζοντας καινούργιο λάδι σε κάθε πίτα.
Σερβίρουμε τις πίτες ζεστές.

Καλή σας όρεξη

Πιροσκί

Πιροσκί

Υλικά:

Για τη ζύμη:

30 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
½ ποτήρι χλιαρό νερό
½ ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ½ κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό
750 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)

Για τον πουρέ πατάτας:

5 πατάτες μεσαίες
½ ποτήρι γάλα
άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο.

Για τη γέμιση συκωτάκια:

1 κιλό συκωτάκια
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές λάδι
½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο


Εκτέλεση:

Παίρνουμε μαγιά όσο 1 μεγάλο καρύδι την βάζουμε σε μια λεκάνη και διαλύουμε με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας καλά. Όταν γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζουνε για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε σχετικά λεπτά πιτάκια. Θα πρέπει να έχουν το μέγεθος ενός πιάτου του καφέ, βάζουμε τη γέμιση της επιλογής μας και τα τυλίγουμε κλείνοντάς τα καλά στο πλάι για να μη στάξουν.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι.

Πουρές πατάτας.

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τις πολτοποιούμε προσθέτοντας το βούτυρο, το γάλα και τον άνηθο


Συκωτάκια – κιμάς

Πλένουμε καλά τα συκωτάκια, τα βράζουμε αρκετή ώρα σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε και τα ψιλοκόβουμε, να γίνουν σχεδόν σαν κιμάς . Βάζουμε το λάδι να κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις αυτό ροδίσει προσθέτουμε τα συκωτάκια με το κρασί. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τον άνηθο.

Καλή σας όρεξη

Κοτόπουλο με σάλτσα pesto και λαχανικά

Κοτόπουλο με σάλτσα pesto και λαχανικά

Υλικά:

2 φιλέτα κοτόπουλο χωρίς κόκαλο
4 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα pesto
1 κολοκύθι κομμένο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230°C.
Κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και βάζουμε στη μέση του καθενός από ένα φιλέτο. Αλατοπιπερώνουμε και εν συνεχεία αλείφουμε το κάθε φιλέτο με μία κουταλιά σάλτσα pesto, μοιράζουμε τα λαχανικά μας βάζουμε από πάνω τους την υπόλοιπη pesto και κλείνουμε τα πακέτα μας.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά και το φαΐ μας είναι έτοιμο.

Καλή σας όρεξη