Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Μουσακάς

Υλικά:

750γρ κιμά
1½ κιλό πατάτες
1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
2 κρεμμύδια
500γρ σάλτσα ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
150γρ αλεύρι
100γρ μαργαρίνη
1 αυγό


Εκτέλεση:

Πρώτα από όλα πλένουμε και καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις πατάτες μας και βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για να ξεπικρίσουν.

Για την ετοιμασία του κιμά:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας και τα τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο. Αμέσως μετά βάζουμε και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε και αυτόν με τη σειρά του.
Μόλις πιει τα υγρά του, ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά.

Πατάτες και μελιτζάνες;
Αφού έχουμε ξεπικρίσει πλέον τις μελιτζάνες, μπορούμε πλέον να τις τηγανίσουμε
μαζί με τις πατάτες. Αν πάλι επιθυμούμε μπορούμε να τις ψήσουμε στο grill για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας.
Στη συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί, μια δόση πατάτες, μια μελιτζάνες, τον κιμά και ξανά πατάτες και μελιτζάνες.

Αφού ο μουσακάς στρωθεί στο ταψί, ετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ.
Λιώνουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, για να μην σβολιάσει.
Προσθέτουμε και γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ενσωματωθεί η πρώτη δόση υλικών με το βούτυρο, συνεχίζουμε προσθέτοντας ξανά αλεύρι και γάλα.
Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε χαμηλή φωτιά και με συνεχές ανακάτεμα. Όταν χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι και γάλα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα υλικά μας και ψήνουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά στους 180oC.

Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: