Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Γίγαντες σκορδάτοι

Υλικά (για 4 μερίδες):

½ κιλό γίγαντες
3 ξερά κρεμμύδια σε κομμένα σε χοντρές ροδέλες
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 καυτερές πιπεριές ή μπούκοβο
2 ποτήρια λευκό κρασί
2 ποτήρια του κρασιού ζωμό από τους γίγαντες
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι


Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες και την επόμενη μέρα τους βράζουμε, τους ξαφρίζουμε και τους ξαναβράζουμε σε καθαρό νερό με την ρίγανη για 40 περίπου λεπτά. Όταν βράσουν κρατάμε δύο ποτήρια από το ζωμό.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τους γίγαντες, τις καυτερές πιπεριές ή το μπούκοβο, το αλάτι, το σκόρδο και το μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο.
Τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. Προσθέτουμε το κρασί και τα δυο ποτήρια ζωμού που κρατήσαμε και τα ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 180°C .

Καλή σας όρεξη!

Ψαρονέφρι με σάλτσα πιπεριάς

Υλικά (για 4 άτομα):

4 κομμάτια ψαρονέφρι
8 ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
100 γρ. πράσινες ελιές (μεγάλες)
2 ξερά κρεμμύδια
3-4 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Πλένουμε και κατόπιν στεγνώνουμε το ψαρονέφρι σε χαρτί κουζίνας.
Αφαιρούμε από τις ελιές τα κουκούτσια και τις κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ψητές πιπεριές από την φλούδα και τα σπόρια.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές προσθέτοντας λίγο αλάτι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο σβήνουμε με λίγο νερό. Βάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο multi και το πολτοποιούμε. Σουρώνουμε τον πολτό για να καθαρίσει από τυχόν φλούδια και σπόρια και η σάλτσα πιπεριάς είναι έτοιμη. Αν μας αρέσουν τα καυτερά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη ψητή καυτερή πιπεριά πριν πολτοποιήσουμε στο multi.
Ψήνουμε το ψαρονέφρι στην σχάρα, αλλά σε χαμηλή φωτιά για να μην στεγνώσει, για όσο χρόνο θέλουμε ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλουμ).
Μόλις είναι έτοιμα τα αλατοπιπερώνουμε, τα βάζουμε στα πιάτα και τα περιχύνουμε με τη σαλτσά μας και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διακοσμούμε τα πιάτα με τις ελιές και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη

Παραδοσιακή Ιταλική Ντοματόσουπα

Υλικά (για 4 άτομα):

5 φέτες ξερό ψωμί
½ κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να ροδίζει προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες προηγουμένως έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε κύβους, και αρκετό βασιλικό.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών και στη συνέχεια, όσο είναι ακόμη ζεστός, τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη σούπα αφήνοντάς την σε δυνατή φωτιά για ακόμα 10 λεπτά ακόμη σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε το μάτι αλλά αφήνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα για άλλα 15-20 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά και τη σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

Η ντοματόσουπα σερβίρεται καλύτερα χλιαρή.

Καλή σας όρεξη

Μανιτάρια με σκόρδο και κρασί

Υλικά:

500γρ. μανιτάρια πλευρότους
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας αγνό βούτυρο
100γρ αλεσμένες πιπεριές Φλωρίνης ψημένες στα κάρβουνα με λαδόξυδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα μανιτάρια, τα καθαρίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά βάζοντάς τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στην συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνεχώς.
Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και να πιούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι, τις πιπεριές Φλωρίνης και τον μαϊντανό. Μόλις πάρουν μια βράση σβήνουμε με το κρασί μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την μουστάρδα.
Βράζουμε έως ότου εξατμιστεί το κρασί και μείνουν τα μανιτάρια με τη σάλτσα τους.

Καλή σας όρεξη

Σπαγγέτι Μπολονέζ στο φούρνο

Υλικά:

½ κιλό σπαγγέτι
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ πιπερίτσα τσίλι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
150γρ ένταμ, 150γρ έμμενταλ, 100γρ παρμεζάνα ανακατωμένα
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μία βαθιά κατσαρόλα για τόσα λεπτά όσα αναγράφονται στην συσκευασία τους και κατόπιν κλείνουμε την φωτιά και τα σουρώνουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι μας ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να τσιγαριστεί και να πάρει χρώμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, την πιπερίτσα, και τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30’.
Βάζουμε τα μακαρόνια μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη περιλούζουμε με αυτή τα μακαρόνια.
Στην συνέχεια καλύπτουμε τα μακαρόνια με το μείγμα τυριών και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180οC μέχρι να μελώσει το τυρί και να πάρει ένα ελαφρό χρώμα.

Καλή σας όρεξη