Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Πρασοτυρόπιτα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες
250 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 αυγά
500 γρ. φέτα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε κι αυτά μέχρι να μαραθούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, πρσθέτουμε το τυρί, το πιπέρι το μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας αλείφωντάς τα ένα – ένα με ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γέμιση στο ταψι και την στρώνουμε καλά με κουτάλι. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν λαδώνοντάς τα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα – ένα. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και αλείφουμε λίγο με ελαιόλαδο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (προσοχή να μην κόψουμε τα κάτω κάτω φύλλα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45' περίπου, ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Καλοφάγωτη!!

Tηγανίτες με μέλι και καρύδια

Υλικά:

½ κιλό αλεύρι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
4 σταγόνες λάδι
3 σταγόνες λεμόνι
Μία πρέζα αλάτι
2-3 ποτήρια νερό
Μέλι
Σουσάμι
Καρύδια κοπανισμένα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στην μέση προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά μας.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε την ζύμη μας με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει σαν κουρκούτι.
Στην συνέχεια βάζουμε το τηγάνι με αρκετό λάδι στην φωτιά και όταν κάψει το λάδι παίρνουμε μια κουταλιά από τον χυλό μας, την ρίχνουμε στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι τηγανίτες μας.
Μόλις βγάλουμε τις τηγανίτες τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα τις τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με μέλι, καρύδια και σουσάμι.

Καλή Επιτυχία

Χυλοπίτες με λουκάνικο και πιπεριές

Υλικά (για 4 άτομα):

1 πακέτο χυλοπίτες (500γρ)
750γρ ουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε ροδέλες
250 γρ Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κομματάκια
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο


Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε τα λουκάνικα σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και μετά την πιπεριά, τα ντοματάκια, το αλατοπίπερο και δύο ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ, τα λουκάνικα με τη σάλτσα και τρία ποτήρια νερό και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε 10 περίπου λεπτά στους 220oC ανακατεύοντας ανά τακτακά χρονικά δοαστήματα για να μην κολλήσουν.
Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και σερβίρουμε.

Καλή σας Όρεξη

Σούπα με Μπρόκολο

Υλικά:

1 κούπα νερό
1 κύβος ζωμός κότας
½ μπρόκολο
1 μεσαίο καρότο, τριμμένο
3 κουταλιές σούπας βουτύρου
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κούπες γάλα
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές σούπας Worcestershire Sauce
Πιπέρι
Τυρί τύπου Velvetta (μαλακό τυρί που μπορεί να ζεσταθεί όπως αυτό που βάζουν στα Νachos)
1 κονσέρβα κρέμα κοτόσουπας.


Εκτέλεση:

Βράστε το νερό με τον ζωμό κότας, προσθέστε το μπρόκολο και το καρότο και βράστε για 5 λεπρά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά..
Βγάλτε από την φωτιά, μην σουρώσετε.
Σε διαφορετικό σκεύος λιώστε το βούτυρο, προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και μετά το γάλα , μέχρι το μίγμα να πήξει.
Προσθέστε το τυρί, το κρεμμύδι, το πιπέρι, την κοτόσουπα Προσθέστε το μίγμα μπρόκολου και καρότου, ζεστάνετε και σερβίρετε.


Καλή σας όρεξη

Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο (για 4 άτομα)

Υλικά:

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
150γρ ρύζι καρολίνα
1 αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
3 αυγά
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Παρασκευή:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το 1 αυγό, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Στην συνέχεια πλάθουμε το μείγμα μας σε μικρές μπαλίτσες και τις αλευρώνουμε.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με περίπου 1 ½ λίτρο νερό, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά τα γιουβαρλάκια μας στο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30’.
Όσο τα γιουβαρλάκια σιγοβράζουν εμείς φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Αρχικά ξεχωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους των δύο αυγών σε δύο διαφορετικά μπολ. Στην συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα μέχρι να γίνουν σαν αφρός. Χτυπάμε τους δύο κρόκους και τους προσθέτουμε σιγά σιγά στον αφρό από τα ασπράδια και στην συνέχεια προσθέτουμε και τον χυμό από τα δύο λεμόνια. Καθ’ όλη την διαδικασία ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα.
Τέλος παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς στο αυγολέμονο.
Περιχύνουμε τον ζωμό μας στα γιουβαρλάκια (προσοχή δεν ανακατεύουμε τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα, αλλά κουνάμε την κατσαρόλα απότομα δεξιά και αριστερά) και αφού αφήσουμε τα γιουβαρλάκια να πιουν για λίγο το αυγολέμονο τα σερβίρουμε ζεστά.

Καλή σας όρεξη.

Ταλιατέλες με αβοκάντο και γαρίδες

Υλικά (για 4 άτομα):

500γρ. ταλιατέλες
3 αβοκάντο ξεφλουδισμένα
1 ξερό κρεμμύδι
300γρ. γαρίδες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένς κομμένες σε κύβους
Χυμό ενός λεμονιού
Ελαιόλαδο
Tabasco
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Βράζουμε τις ταλιατέλες μας σε 5 λίτρα αλατισμένο νερό για 8-9 λεπτά και κατόπιν τις στραγγίζουμε.
Εν τω μεταξύ σε ένα multi λιώνουμε το κρεμμύδι και το αβοκάντο μαζί με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λίγες σταγόνες Tabasco.
Περιχύνουμε την σάλτσα, τους κύβους ντομάτας και τις γαρίδες στις ταλιατέλες μας, ανακατεύουμε και τις σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστές.

Καλή σας όρεξη