Καλώς ήρθατε στο blog "Η Συνταγή της Ημέρας"

Εύκολες, γρήγορες και απλές συνταγές μαγειρικής για όλους.

Συκωτάκια Κοκκινιστά

Υλικά:

1 κιλό συκωτάκια
½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 ποτηράκι κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μετά από λίγο και τα συκωτάκια και τα τσιγαρίζουμε μόλις πάρουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το σκόρδο, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά μας και αφήνουμε να τα συκωτάκια να σιγοβράσουν μέχρι η σάλτσα μας να δέσει.

Καλή σας όρεξη

Πέρκα στον φούρνο με πιπεριές

Υλικά:

1 κιλό ψάρι πέρκα σε κομμάτια
3 χρωματιστές πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη) σε ροδέλες
3 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
2 ντομάτες σε ροδέλες ή ψιλοκομμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και στο τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο. Τοποθετούμε σ' ένα πυρέξ την πέρκα και ρίχνουμε από πάνω τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο στους 180oC.

Καλή σας όρεξη

Ρεβίθια στο πήλινο

Υλικά:

1/2 κιλό ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 φύλλο δάφνης
6 φλιτζάνια νερό
Χυμό ενός λεμονιού
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Πιπέρι
1 φλιτζάνι αλεύρι για το σφράγισμα του πήλινου σκεύους ή της γάστρας


Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα βαθύ δοχείο και τα καλύπτουμε με χλιαρό νερό.
Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε από το βράδυ μέχρι το πρωί στο νερό.
Τα στραγγίζουμε και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με σόδα και τα αφήνουμε για για ακόμη μισή ώρα.
Μετά τα πλένουμε 3-4 φορές και τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος με καπάκι ή σε γάστρα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα στρώνουμε πάνω από τα ρεβίθια, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και τα καλύπτουμε με νερό να σκεπαστούν (υπολογίζουμε το νερό να είναι δύο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια).
Τέλος φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι με αλεύρι και νερό και σφραγίζουμε με το ζυμάρι το καπάκι με το χείλος του σκεύους ή της γάστρας, ώστε να μη φεύγει ο ατμός.
Ψήνουμε τα ρεβίθια μας στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (180°C) για 6 ώρες ή στους 250°C για 2½ ώρες.

Καλή σας όρεξη

Τσατσόπιτα (μία συνταγή από την Μικρά Ασία)

Υλικά:

½ κιλό φύλλο χωριάτικο
15 κρεμμύδια ξερά
1 κούπα ελαιόλαδο
3 πράσα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κιλό φέτα
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
Λίγο σουσάμι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τα 2/3 της κούπας με το ελαιόλαδο. Αφού κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, τα πράσα κομμένα σε κομμάτια και αλάτι και πιπέρι. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα πυρέξ, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε τρία φύλλα. Τα λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και από πάνω απλώνουμε τη γέμιση των κρεμμυδιών και πράσων. Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη. Από πάνω βάζουμε 2 φύλλα, την υπόλοιπη γέμιση μαζί με φέτα και τα υπόλοιπα φύλλα και χαράζουμε την πίτα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το γάλα και ελάχιστο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μείγμα πάνω στην πίτα και έπειτα την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.

Καλή σας όρεξη.

Εκλαίρ

Υλικά για την ζύμη:

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
4 μεγάλα αυγά

Υλικά για την γέμιση:

350γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

Υλικά για την επικάλυψη:

75γρ. σοκολάτα
1-2 κουταλιές της σούπας νερό


Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε δυνατά με ξύλινη κουτάλα και βάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη όταν γίνει μαλακή και δεν κολλά στα δάχτυλα.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας με το μίξερ.
Στο τέλος η ζύμη πρέπει να έχει την υφή μαγιονέζας.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και με ένα κορνέ -φτιάχνουμε πάνω σε αυτή οβάλ «ψωμάκια» 7-8 εκατοστών τα οποία και αλείφουμε με λίγο αυγό.
Τα αφήνουμε μισή ώρα και στην συνέχεια τα ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180oC σε προθερμασμένο φούρνο. Δεν τα βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο αλλά τα αφήνουμε μέσα σε αυτόν για 1 ώρα με την πόρτα του φούρνου ανοικτή.
Φτιάχνουμε την γέμιση αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί και χτυπώντας τα με έναν αυγοδάρτη ή στο μίξερ και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε την επικάλυψη λιώνοντας την σοκολάτα με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα μπεν μαρί.
Τέλος κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση τα γεμίζουμε με μία κουταλιά από την γέμιση και τα περιχύνουμε με μία κουταλιά από την επικάλυψη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Καλή επιτυχία.

Πατατόπιτα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτα ή κουρού
1 κιλό καθαρισμένες πατάτες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Λίγο πιπέρι


Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες.
Προσθέτουμε το πράσο, το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι, το λάδι και τα μυρωδικά.
Τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο κουρού ή σφολιάτα, ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο.
Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 1 περίπου ώρα.

Καλή σας όρεξη

Τηγανιτά Λαχανικά

Υλικά:

1 μεγάλη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες
12 μεγάλα άσπρα μανιτάρια κομμένα στη μέση
2 μεγάλα κολοκύθια σε λεπτές φέτες
1 μικρό κουνουπίδι σε φουντίτσες
1 μικρό μπρόκολο σε φουντίτσες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε κρίκους
Σάλτσα ταχίνι (Νο 19)


Υλικά (για το χυλό):

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι - πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού μπύρα ή ανθρακούχο νερό


Εκτέλεση:

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε ένα τρυπητό σκεύος.
Ετοιμάζουμε το χυλό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε στη μέση ένα λάκκο. Ρίχνουμε το λάδι και την μπύρα ή το ανθρακούχο νερό.
Παίρνοντας το αλεύρι λίγο - λίγο από τριγύρω δουλεύουμε το μείγμα τόσο, όσο χρειάζεται να γίνει λείος ο χυλός ή καλύτερα χτυπάμε τα υλικά στο πολυμίξερ μέχρι να ενωθούν σε λείο χυλό (προσοχή: ο χυλός δεν χρειάζεται πάρα πολύ χτύπημα. Για να γίνει χυλός πιο αραιός προσθέτουμε λίγη μπύρα ακόμη).
Αφήνουμε το χυλό να μείνει 1 ώρα αλλιώς θα γλιστράει και δεν θα κολλάει στα λαχανικά . Βουτάμε τα λαχανικά στο χυλό και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή στη φριτέζα. Τά αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με σάλτσα ταχίνι.
Τα σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντάς τα με νωπά λαχανικά κομμένα μακρόστενα.

Καλή σας όρεξη

ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Υλικά

250 γρ. βούτυρο
120 γρ. κουβερτούρα
5 αυγά
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
1 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
Καρύδια κομμένα στα δύο (όσα και τα κεκάκια που θα φτιάξουμε δηλ. περίπου 20-25 κομμάτια)


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα (σε χαμηλή φωτιά). Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά (μαζί κρόκοι και ασπράδια) και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε συνέχεια μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπωλ και το μείγμα της σοκολάτας (που θα πρέπει να έχει κρυώσει) καθώς και τις βανίλιες.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπωλ με τη σοκολάτα, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο μακρόστενο ταψί. Βάζουμε και τα κομμάτια από τα καρύδια πάνω στο μείγμα (στη μέση των κομματιών που θα κόψουμε αργότερα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30’-35’ στους 160 C. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και μετά το κόβουμε σε κομμάτια.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΟ & ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ

4-5 πατάτες
3 πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
1 κουτί μαντιτάρια κονσέρβα
1 κόκκινη πιπεριά
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, το κρεμμύδι και τα πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) σε χοντρές ροδέλες και την πιπεριά σε ό,τι σχήμα θέλουμε (μικρά κομματάκια, μεγάλα κομμάτια, ροδέλες, μπαστουνάκια κτλ).
Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα πράσα, το κρεμμύδι και τις πιπεριές, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε λίγα λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε και τις πατάτες, προσθέτουμε νερό (να σκεπάσει τις πατάτες) και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν οι πατάτες. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.

Καλή Όρεξη!